Posts

Elegant Winchester home gets an updated interior

The new owners of this Dutch Colonial home relocated from western suburbs to reduce their commutes and find a community where their kids could walk to school and friends’ houses. With this long-term view they decided to embark upon a comprehensive renovation immediately upon closing. This ambitious undertaking required precise organization, rapid decisions, and a construction team capable of mobilizing skilled and responsive subcontractors to meet the schedule. Landmark Services was retained by the client due to the quality of their work and demonstrated ability to deliver a fast-track project.

The existing Kitchen layout had been modernized in a previous renovation and opened to a Family Room addition. A few small layout tweaks and a total replacement of cabinetry, counters, appliance, and fixtures brightened the space and maximized storage.

For the Master Bath the new owners prioritized a large shower over a soaking tub and sought the addition of a bidet and storage in the room. By removing a door directly into the Bedroom we gained space for a wall of cabinetry and improved the flow within the Bathroom. The single window which was previously tucked away in a toilet room is incorporated to bring in natural light and ventilation. The existing walk-in closet across the hall was reconfigured and outfitted with custom cabinetry for a variety of storage options.

 

The Family Bath off the main hall received new fixtures and finishes to enliven the space for young children while remaining functional and elegant for guests.

The attic was transformed into a home office insulated from the hubbub of the living spaces below. Carpet was removed to reveal well-worn wood planks that would have required significant repair and replacement to be aesthetically pleasing. We chose to resurface the floor with a high recycled content vinyl system which simulates the look and feel of wide-plank hardwood in a fraction of the dimension. New paint and lighting completed the upgrade.

All photos by Patrick A. Rogers Photography.

 

Natick Kitchen renovation nearing construction

These clients love everything about their Victorian home except their antiquated Kitchen. During the week this Kitchen is a crossroads for the operations of a busy and growing garden and landscape maintenance company. The small table hosts lunch breaks, staff meetings, and scheduling sessions. Evenings and weekends are a time to celebrate cooking fresh garden produce and entertain friends indoors and outdoors on the recently expanded deck (see New Deck will be Outdoor Room…). For a couple that loves to works hard and play hard, the existing space is short on both workspace and a place for guests to get comfortable or pitch in and help.

We sought to remedy the situation by removing the formal enclosed pantry and opening up the space to increase counter space without sacrificing storage. The wife (jokingly?) requested a comfy seating area where she could relax with a libation and admire her husband as he whips up delicious and healthy feasts. The husband is an audiophile with an impressive music collection which he would like to access from any room in the house as well as on the new deck. There is a formal Dining  Room which works well for formal meals and holidays, but having a spot within the Kitchen to grab a quick bite while checking email and messages was a priority. Another program consideration was wall space for display of the clients art collection, much of which was created by one of their sons. 

Several options were explored before choosing the angled peninsula to develop. The clients were taken with the way angling the counter created a sense of flow and openess within the Kitchen and to the Dining Room. We explored the possibility of upper cabinets at the cooktop but chose to maintain the clear view to the wall beyond for art display. High-efficiency pantry storage will be provided around the desk.

Kitchen emerges with bamboo flooring, tile, cabinetry, and custom bench installation

Great progress has been made in the Allston Kitchen-Porch renovation.

The bamboo flooring is a rich contrast to the maple cabinets and  Paperstone counters in “chocolate” will soon be installed. The bamboo  floor material will be applied to the toe kick to give the impression  that the floor turns up and the cabinets float above a shadow line of  darker material.

The custom bench is made of maple veneer plywood and solid trim. The clear space below the seat is designed to accomodate baskets for storage. The wood will be finished with a dark aniline dye which will provide a rich saturated color without obscuring the wood grain. A 10″ deep Paperstone sill is installed around the porch to allow the clients many plants to soak up the natural light. Radiant heat has been installed under the tile in front of the bench for supplemental heating and added comfort for cool mornings. The client’s cat will undoubtedly make the most of this feature when not taking advantage of the deep sill for surveying bird activity in the nearby treetops.

New pictures of Kitchen / Porch renovation demo progress

Work is underway in Allston for an updated Kitchen and 4-season Porch. The new opening from the Dining Room to Kitchen is already bringing  dramatically more light to the interior of the home and improving  connection and circulation. The soffit over the “stove bay” will be  removed now that it has been determined that there is no load-bearing  structure hidden within. The demo team was able to remove the low brick  wall between the Kitchen and Porch allowing for seating at a counter  which will extend through the brick opening. Extensive plumbing work  includes replacing the existing brass piping from floor to floor  anywhere that walls are opened.

Existing conditions photos.

Demolition progress photos.

Terrene of New England is providing general contracting as well as supplying cabinetry, PaperStone counters, bamboo flooring, recycled glass tile backsplash, and custom millwork

.

Opening pathways for light and circulation improves Kitchen function and aesthetics

One of the projects currently in progress is a Kitchen-centric renovation to a small co-op unit for a young couple who like to entertain friends in their home. After living in and improving their apartment over the course of several years, the limitations of the Kitchen finally reached a critical level. In addition to limited counter space, less than ideal cabinet storage, and antiquated electrical systems; a washing machine was taking up significant square footage and creating a bottle-neck at the entry. The Kitchen abuts a 4-season porch which gets lovely evening light but that light wasn’t making it into the Kitchen or the Dining and Living spaces beyond.

By relocating the stove and moving the entry from the Dining Room, we were able to improve the flow and connection through the apartment. The glass door and windows separating the Kitchen and Porch will be removed and a seating area developed for taking small meals or enjoying a cup of tea with a good book. The washer will be relocated into the Porch adjacent to the Dryer for increased efficiency and convenience.

In order to best communicate the impact of these changes a partial model was built in SketchUp and the images assembled as a walk-through.