Old house learns some new tricks

This renovation was undertaken to provide more work, play, and storage space for a growing family. With both parents working from home and caring for an active toddler, every inch of space is valuable and multi-purpose. The existing Living / Dining / Playroom were open to the Kitchen but felt disconnected due to a high peninsula capped with granite. Within the Kitchen storage space was limited and the dark green paint color and cherry cabinets absorbed the ample natural light making the space feel dark and heavy.

We reconfiguring the peninsula to provide a usable work surface of bamboo counter at a lower height. The box shelf above is open to provide display space and allow light to move through. An existing built-in hutch was flipped into the back hallway to serve as linen and towel storage with bookshelves above. This enabled us to extend the peninsula to the wall, providing cut-outs in the baseboard for heat, and gain a full-depth storage cabinet. A custom hinged tabletop will be added to the back of the peninsula to provide additional space for work, crafts, or overflow  seating for large gatherings.

The next step is installation of puck lights below the box shelf and baseboard for the peninsula. Additional scope includes a bench seat with storage below for the Dining Room bay window; installation of a locally designed and manufactured pendant light by Tesselight; and new paint to pull everything together and provide a backdrop for the owners’ eclectic and bold collection of art and found objects.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *