Natick Kitchen renovation nearing construction

These clients love everything about their Victorian home except their antiquated Kitchen. During the week this Kitchen is a crossroads for the operations of a busy and growing garden and landscape maintenance company. The small table hosts lunch breaks, staff meetings, and scheduling sessions. Evenings and weekends are a time to celebrate cooking fresh garden produce and entertain friends indoors and outdoors on the recently expanded deck (see New Deck will be Outdoor Room…). For a couple that loves to works hard and play hard, the existing space is short on both workspace and a place for guests to get comfortable or pitch in and help.

We sought to remedy the situation by removing the formal enclosed pantry and opening up the space to increase counter space without sacrificing storage. The wife (jokingly?) requested a comfy seating area where she could relax with a libation and admire her husband as he whips up delicious and healthy feasts. The husband is an audiophile with an impressive music collection which he would like to access from any room in the house as well as on the new deck. There is a formal Dining  Room which works well for formal meals and holidays, but having a spot within the Kitchen to grab a quick bite while checking email and messages was a priority. Another program consideration was wall space for display of the clients art collection, much of which was created by one of their sons. 

Several options were explored before choosing the angled peninsula to develop. The clients were taken with the way angling the counter created a sense of flow and openess within the Kitchen and to the Dining Room. We explored the possibility of upper cabinets at the cooktop but chose to maintain the clear view to the wall beyond for art display. High-efficiency pantry storage will be provided around the desk.

Nix’s Mate recognized for innovative use of Eco-Tech flooring

Congratulations to Michael Nedeau Designs for a shout-out in Materialista NYC for use of ASI’s Eco-Tech Floating Floor. The Eco-Tech product is part of ASI’s Sustainable Products line with 75% recycled content material.

 

A recent visit to Nix’s Mate shows the floor looking like it was installed yesterday after more than 7 months of use in this high traffic setting. We look forward to the next opportunity to collaborate with Michael and his team of designers and fabricators.

 

New deck will be an outdoor room for relaxing and entertaining

Framing and decking are in place and new posts and cable rails will be installed for this first phase of enlarged deck. Phase II is the enclosure of a portion of the deck for a screen porch. See Deck and Screen Porch Enhance Outdoor Living for complete design intent. 

Maintenance was a concern due to daily traffic of work boots from landscaping job sites. For this reason we considered composite deck material although there were concerns about it looking “fake”. The Arbor Collection from AZEK offers a variety of options which more closely simluate natural wood rather than the stamped repetitive look of many products. We selected Morado for richness of color which resembles mahogany.

 

 

Enclosing porch creates mudroom and sheltered entry

This Arlington couple started out to replace a deteriorating walkway and saw an opportunity to replace and enhance an existing porch. The interior layout offers little space to welcome guests or stow wet shoes and umbrellas. Additionally an enclosed entry would enable us to remove the storm door and reveal the elegant design of the front entry door and sidelites.

We coordinated with Robert Gilmore Landscape Design to enlarge the porch footprint and provide a landing outside the new french door of the mudroom enclosure. Landscape design included a new bluestone paver walkway around the entry as well as reconfiguration of planting beds, a pea stone border for drainage, and a path through the back garden. Contractor David Picazio poured a new concrete base for the porch and wide bluestone steps for a more durable and gracious entry.

Located in an Historic District of Arlington, this modest dutch colonial on a small lot had an existing porch that was neither in keeping with the style of the home nor in good repair. Two abutters have homes of the same style and it was important that we propose a design which met the needs of the client while addressing the requirements of the Historic District and harmonizing with the adjacent properties.

When construction is complete later this month, the new entry will be enclosed in glass and have a built-in bench with cubbies for storage.

 

The art and archaeology of the modern construction site.

Three projects under construction this summer offered ample opportunity for discoveries in the walls; seeing new tools at work; and appreciating vintage design elements.

We found this miniature niche walled up in a Powder Room. Don’t you want to know what is behind the doors? Maybe gold bullion! Or dental floss.

Not a medieval device for encouraging cooperation – unless you are a cast iron soil pipe. This racheting soil pipe cutter snapped this pipe in seconds to allow install of new PVC per code.

This lovely tub filler with hand shower adapter is integral to the tub and could not be reused. But it did provide about 100 years of faithful service prior to demolition.

Contractor art. Just creatively letting us know that the Architect is driving him crazy again, no doubt.