Arlington Addition for Music

A Musical Transformation

Private Residence
Robert Umenhofer Photography

These two Arlington musicians loved their cozy house and location; but the low ceilings were a hazard to their viola and violin bows when they played. They needed an addition that would accommodate their bowing along with a few friends. Once they decided to stay and renovate, we worked with them to make improvements that extended well beyond the music room.

The Kitchen was a cramped galley layout with the fridge and a work table remote from the cooking area. The only bath was located on the first floor, far from the bedrooms and awkwardly adjacent to the Kitchen and Dining Room. We expanded the upstairs dormers to make space for a Full Bath; expanded the Kitchen to include a Dining Area; and tucked a Half Bath near the new Music Room for more comfortable use by guest and resident alike.

Custom and artisan tile and cabinet pulls were a creative theme. The Kitchen features hand painted backsplash tile from Portugal and a rich wall color which resonates with the tile, the copper cabinet pulls, and the new cork floor. The new Bath has a custom mosaic of blue and green “flowers” and a bright green shower niche. Eave storage was maximized in the upstairs hall and enhanced with wood pulls with decoupage decoration.

The Music Room addition was placed over a badly needed replacement of the existing Garage. Ledge was blasted out to lower the garage and align the addition with the existing first floor. Exposing the exterior brick inside the music room brought warmth and texture to the space. The proportions of the Music Room, including the height and slope of the ceiling, were studied for acoustics as well as aesthetics. Storage for instruments as well as folios was both utilitarian and decorative.

Finally the clients have an intimate and elegant home that fits them, and their bow strings, perfectly.